Miksi minulla on akne?

Asiantuntijamme vastaavat useimmin esittämiinne kysymyksiin.

Akne puhkeaa pojilla yleensä noin 12-15 vuoden ja tytöillä 11-12 vuoden iässä. Joskus ensimmäiset oireet saattavat ilmaantua jo 8-9-vuotiaana.
Murrosiässä erittyvät hormonit, niin tytöillä kuin pojillakin, stimuloivat talirauhasten toimintaa: ne erittävät liikaa talia tehden ihosta rasvaisen ja kiiltävän. Talirauhasia on eniten kasvoissa ja ylävartalossa.

Samaan aikaan P.acnes-bakteeri, joka on merkittävin akneen vaikuttava bakteeri, käyttää talia ravinnokseen ja lisääntymiseen. Tällä bakteerilla on merkittävä rooli aknen kehittymisessä, sillä sillä se stimuloi:

  • talin erittymistä. Nämä kaksi ilmiötä kulkevat käsi kädessä.
  • keratinosyyttien lisääntymistä (ihosolut). Joidenkin talirauhasten aukot tukkeutuvat, eikä tali pääse enää valumaan iholle. Tämän seurauksena syntyy valkopäitä (mikrokystat tai sulkeutuneet komedot) sekä mustapäitä (avoimet komedot).
  • Osana ihon luonnollista puolustusmekanismia komedot tulehtuvat. Ihoon ilmestyy punaisia näppyjä, jotka saattavat olla kipeitä, visvaa sisältäviä valkopäitä tai jopa suuria märkiviä kystia.

P.acnes-bakteerista on erityisen vaikea päästä eroon, koska se on kehittänyt itselleen uskomattoman hyvän puolustusmekanismin: se tuottaa biofilmiksi kutsuttua liimamaista ainetta. Biofilmi toimii suojakilpenä, jonka ansiosta bakteeri pystyy vastustamaan ihon luonnollisia puolustusmekanismeja ja tiettyjä hoitoja.

Tilbage til toppen